Tuotantomallin uudistaminen tapahtuman jatkuvuuden turvaamiseksi
Lähtökohdat ja tavoitteet
Rockfestari Naamat kohtasi haasteita muuttuneessa tapahtuma-alan ympäristössä. Vapaaehtoisuuteen pohjautunut tuotantomalli oli tullut tiensä päähän: työmäärät olivat raskaita, vaihtuvuus lisääntyi ja tapahtuman jatkuminen oli liiaksi yksittäisten henkilöiden varassa. Hankkeen päätavoitteena oli uudistaa tuotantomalli ammattimaisemmaksi siten, että toiminta olisi sekä taloudellisesti kestävää että yhteisöllistä.
Uusi tuotantomalli ja sen käyttöönotto
Vanha malli purettiin ja korvattiin modulaarisella, ammattimaisemmalla tuotantomallilla, joka otettiin käyttöön jo vuoden 2024 tapahtumassa. Uusi malli perustuu pienempään, 3–5 hengen tuotantotiimiin, jolle maksetaan työstä ostopalvelusopimuksin. Myös vastuuroolit (”Vastaavat”) säilytettiin, mutta ne eriytettiin viestinnällisesti ja toiminnallisesti selkeämmin tuotantotiimistä. Tämä toi keveyttä, tehokkuutta ja parempaa roolien hallittavuutta.
Keskeiset edut ja onnistumiset
- Johdon henkilöriski pieneni, ja korvattavuus parani.
- Tuottajien sitouttaminen onnistui erinomaisesti: vuoden 2024 tuottajat jatkavat ja uusista hakijoista saatiin mukaan useita vapaaehtoistehtäviin.
- Yhteisöllisyys säilyi vahvana – tapahtumaan osallistutaan yhä rakkaudesta lajiin.
- Palaverikäytännöt ja viestintä kevenivät ja selkeytyivät.
- Ulkoistamisratkaisuja hyödynnettiin harkiten, ja osa-alueita toteutetaan nyt entistä tarkoituksenmukaisemmin eri toimijoiden voimin.
Johtopäätös
Uusi tuotantomalli on onnistuneesti toteutettu ja se on tuonut merkittävää parannusta tapahtuman jatkuvuuden turvaamiseen. Naamat voi jatkaa toimintaansa kestävämmin, joustavammin ja edelleen yhteisöllisenä festivaalina. Vuodelle 2025 suunnitellaan jo uusia hienosäätöjä mallin kehittämiseksi edelleen.