Kotibileiden kaksikymppiset – Rockfestari Naamat käynnistää juhlavuoden tapahtumansa Tuomiston tilalla Muuramessa

Rockfestari Naamat käynnistää huomenna 20-vuotistapahtumansa. Pieni suuri festivaali on säilyttänyt suosionsa vuosien ajan ja tänäkin vuonna tapahtuman 1000 lippua varattiin loppuun noin puolessa minuutissa. Mutta miten muurelaisista kotibileistä kasvoi festarikentän ilmiö? Mistä kaikki sai alkunsa?

Elettiin vuotta 2000. Kolme opiskelijaa, idea kotibileistä, Tuomiston tila ja kesäloman suoma vapaus. Ensimmäisiin bileisiin vuonna 2000 kutsuttiin puhelinsoitoilla mukaan noin parisataa vierasta. Ja suurin osa myös saapui paikalle. 50 markan hintaisia lippuja sai vain kavereiden kautta. Ensimmäisillä Naamoilla tuttujen bändit soittivat lavaksi muunnetussa riihessä. Bileiden jälkeen oli selvää, että ensi vuonna pitää järjestää uudet kekkerit. Niihin bileisiin yhä useampi halusi ottaa myös kaverin, uuden naaman, mukaansa.

Tapahtuma sai siten nimen Rockfestari Naamat. Ei siis siksi, että siellä oltiin naamat vaan siksi, että Tuomiston puitteet tarjosivat mahdollisuuden oppia tuntemaan uusia saman henkisiä tyyppejä eli itselleen uusia naamoja Jyväskylän seudulta. Vuodet vierivät ja aina heinäkuussa Tuomiston pelloille ilmestyi yhä useampia telttoja.

Vuosien saatossa tapahtuma avattiin julkiseksi yleisötilaisuudeksi. Kysyntää Naamoille tuntui olevan jatkuvasti enemmän kuin lippuja ja pikkuhiljaa nousi ajatus yhä ammattimaisemmin järjestetystä festarista. Perusajatusta ei kuitenkaan haudattu. Tuomiston tilan miljöössä, keskellä maalaismaisemaa, oli tarkoitus järjestää isot kotibileet, joissa sai viikonlopun ajan olla täysin oma itsensä ja oppia tuntemaan uusia tyyppejä, bilettää ja nauttia musiikista sekä tehdä itse tapahtumaa toteuttamalla omia ohjelmaideoitaan leirinnässä tai tapahtuma-alueella. Klassikkolajeja peltofutista ja lentopalloa unohtamatta. Tämä konsepti kantaa yhä 20. kerran järjestettävillä festareillamme.

Naamojen 20 vuotta on huima määrä ikävuosia suomalaisessa festivaalikentässä, jossa moni uusi isokin festivaali saattaa kamppailla olemassaolostaan ja kuihtua kasaan vain parin vuoden jälkeen. Naamoilla hiipumisesta ei merkkejä näy, vaan kapasiteettiin nähden kysyntä on vuosittain moninkertainen. Ei oota myydään monelle. Yksi syy on vuosittain nähtävä huippuohjelma, joka tosin julkaistaan aina vasta lipunmyynnin päätyttyä. Tulevan viikonlopun aikana lavalla nähdään mm. Radio Supernova, Lac Belot, Hebosagil, Walls of Arctica, Nahkatakkiset Tytöt, Maajo, Ruusut, Club Old Farts, Nykypost, Skenaario, Maustetytöt, Ghost World, Karina, Suistamon Sähkö, M, Ursus Factory ja Aavikko. Sunnuntaina esiintyy vielä Naamat-klassikko Herätyskerho.

Lauantaina Riihen lavalla pidetään myös virallinen Naamojen 20-vuotispönötys- ja muistotilaisuus. Tilaisuudessa luvataan pitää Kekkosen puheita ja jakaa standaareja, luoda katsaus Naamojen historiaan sekä muistaa festareiden tärkeimpiä hahmoja vuosien varrelta. Ja lopuksi tietysti nostetaan maljat pienelle suurelle festivaalillemme.

Oheisohjelmaa tarjoavassa Sideshow-teltassa meininki on aiempien vuosien tapaan sangen päätöntä. Luvassa on mm. Koiralle lässyttämisen SM-kisat sekä päissäänseisonnan SM-kisat, kiljunkeittotaitoja mittaava mittelö Kiljukeisari, toiminnalliset Masturboi itsesi pohjalle tai Myy itseäsi -workshopit sekä esimerkiksi perheen pienimmille sunnuntaiaamuna 04.50 suunnattu ohjelma Harjakaisen pääsiäismunajahti ja yrittäjyyskasvatusta. K18-tapahtumassa viimeisimpään on eittämättä tunkua.

Ei siis tänäkään vuonna se perinteisin, mutta takuulla se mieleenpainuvin. Rockfestari Naamat kiittää jokaista, joka on taipaleemme mahdollistanut tähän pisteeseen asti. Huomenna jälleen rokataan!

Edellinen

Seuraava